Catàleg d'Espectacles

Catàleg

  • Inici
  • Carmina Burana de Carl Orff

    Coral Cantiga

    Betània, 10-12, 4t 4a
    08023 Barcelona
    Tel. 932128794
    Management: Ardèvol, Mariona
    marionaardevol@gmail.com

    - Sense agència

    FC-Coral cantiga
    Música

    Cant coral

    Adults

    Sinopsi

    CARMINA BURANA DE CARL ORFF

    Nascut a Munic el 1895 i fill de músics, ja de ben petit Carl Orff se sent atret per tot allò que pot crear ritme o moviment. Tot i que la seva obra musical és majestuosa, el món ha rebut d'aquest creador una altra aportació tant o més important: un mètode pedagògic per a l'ensenyament musical dels infants que ha estat introduït a les escoles d'arreu. Carl Orff morí el 1982 havent rebut honors i distincions.
    En llegir uns manuscrits descoberts al monestir de Benediktbeuren quedà fascinat per la seva plasticitat, la seva harmonia i pel seu ritme trepidant. Tres anys després posà el punt final a la seva obra més emblemàtica i universal, "Carmina Burana". A més dels "Carmina Burana", Carl Orff també va compondre els "Catulli Carmina", musicant poemes de Catul, i "Trionfo di Afrodite", obres que formarien una trilogia.
    "Carmina Burana" significa ‘cançons populars de Beuren': es tracta d'un conjunt de 228 textos goliardescos (probablement del segle XIII) que inclouen poemes, breus quadres escènics, cançons, etc., escrits en llatí, tret d'alguns en alemany medieval. El manuscrit fou trobat el 1803 al monestir bavarès de Beneditkbeuren (d'aquí li ve el nom, doncs). Els goliards eren una mena de trobadors. Sovint empraven el llatí per fer broma, per cantar la primavera o cançons d'amor i enamorament, o per fer befa de reis i papes. Molts goliards eren, de fet, monjos i frares exclaustrats, una mena d'orde religiós burlesc. Carl Orff va escriure la gran cantata "Carmina Burana" sobre una selecció de 24 d'aquests textos en una versió molt efectista per a cor i orquestra simfònica. Els textos es poden agrupar en tres blocs: la Primavera, la Taverna, i la Cort de l'Amor, amb un pròleg (el conegut "O Fortuna...") i un final. El resultat és una música espectacular, amb gran volum d'orquestra i amb una presència destacada de la percussió. La cantata "Carmina Burana" ha estat utilitzada en algunes pel·lícules, com "Excalibur", entre d'altres, i també hem pogut sentir-la en espots publicitaris i en documentals, fet aquest que l'ha convertida en una de les obres més populars del repertori simfònico-coral. La versió programada avui n'és la reducció per a dos pianos, percussió, solistes i cor.
    Josep Prats

    Fitxa Artística

    Autor/rs: Orff, C.

    Direcció Musical: Prats, Josep

    Intèrprets: Coral Cantíga + Cor de Cambra de Granollers

    Compartir a les xarxes social